Σελίδες

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Ιστορικές αναρτήσεις από την ΄Εδεσσα μέσα από φωτογραφίες. από τον κ. Κων/νο Κιουρτσή

 
Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία του 1899, το συνεργείο κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Μοναστηρίου (Bitola) βρίσκεται στον σταθμό της Έδεσσας. Το μέγα αυτό έργο είχε αναλάβει να το ολοκληρώσει ο Άλφρεντ Κάουλλα, Γερμανός τραπεζίτης και μεσάζων σε πωλήσεις όπλων Mauser, οποίος είχε εξασφαλίσει την άδεια της Πύλης (Σουλτάνος) και τη χρηματική υποστήριξη της πανίσχυρης Deutsche Bank. Στην πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία μας, το ίδιο σημείο μετά από 115 έτη…










 Ο ίδιος τόπος της Έδεσσας σε τρεις διαφορετικές χρονιές, το 1958, 1970 και 2014. Πρόκειται για τη συμβολή της Παύλου Μελά με τη Δημοκρατίας και την Εγνατία, μπροστά στο Ξενοδοχείο ΑΛΦΑ και την τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ, όπου και το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου. Τα καλώδια μεταφοράς ρεύματος της ΔΕΗ, που ιδρύθηκε το 1950, αποτελούν πλέον μέρος της αισθητικής του χώρου…







Στην πρώτη φωτογραφία της δεκαετίας του 1930, ο ναός των Αγίων Αναργύρων Έδεσσας, που κάηκε στη φωτιά του 1953. Στη δεύτερη πρόσφατη φωτογραφία μας, το ίδιο σημείο με την Αγία Σκέπη στην ίδια θέση που ήταν ο ναός Αγίων Αναργύρων... Οι δύο φωτογραφίες έχουν χρονική απόσταση πάνω από 80 έτη...


 

Ασπρόμαυρη φωτογραφία του Άγγλου δημοσιογράφου Harold Spender, επισκέπτη της Έδεσσας το 1924. Αποτυπώνεται η ισόπεδη διασταύρωση της σιδηροδρομικής γραμμής στην είσοδο της πόλης με τον τότε χωμάτινο δρόμο προς ΦΟΕ και Αριδαία, με τον “μουντζούρη” να αγκομαχάει στην ανηφόρα πριν από τον σταθμό της πόλης. Στην έγχρωμη φωτογραφία μας, αποδίδεται το ίδιο σημείο μετά από 90 έτη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η οικιστική ανάπτυξη του λόφου Κλεισοχωρίου στο βάθος…




 

 Έδεσσα, η κεντρική πλατεία Ελευθερίας σε τρεις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του 1916. Πίσω, το ρολόι και ο μιναρές του Χουνκιάρ τζαμιού (κινηματοθέατρο "Μέγας Αλεξανδρος"). Η έγχρωμη φωτογραφία μας, απεικονίζει τον ίδιο τόπο μετά από 98 έτη, με το ρολόι να κρύβεται πίσω από τις οικοδομές…







 Η σημερινή λεωφόρος 18ης Οκτωβρίου της Έδεσσας ονομαζόταν λεωφόρος Σταθμού, επειδή οδηγούσε στα τρένα. Εκεί που σήμερα είναι πάρκο, υπήρχε ολόκληρη γειτονιά και το (Περικαλλές) Γυμνάσιο Αρρένων… Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία η λεωφόρος Σταθμού το 1926 και στην έγχρωμη πρόσφατη φωτογραφία μας το ίδιο σημείο μετά από 88 έτη…




 

 Μια γειτονιά της Έδεσσας από γαλλική καρτ-ποστάλ μεταξύ 1900-1910. Η πιθανή θέση της γειτονιάς αποδίδεται στον χάρτη με αστέρι. Στις δύο πρόσφατες φωτογραφίες μας, η γειτονιά όπως είναι σήμερα και η πόρτα της φωτογραφίας να προβάλλεται μπροστά από το 2ο Δημοτικό Σχολείο…




 


 Στη φωτογραφία του 1913 έλληνες στρατιώτες στην όχθη του Βόδα (Εδεσσαίου) ποταμού, μέσα στα Βοδενά (Έδεσσα). Στη φωτογραφία μας ίσως απεικονίζεται το ίδιο σημείο μετά από 101 έτη...





 Κάποτε η Έδεσσα διέθετε Δικαστικές Φυλακές. Στεγάζονταν σε ένα μεγάλο οθωμανικό κτίσμα με αυλή, επί της Αγίου Δημητρίου, απέναντι από τον σημερινό φούρνο “Όθων”. Διέθετε τείχος, στο οποίο είχαν προσθέσει αγκαθωτό συρματόπλεγμα και πυροβολεία. Το μόνο πυροβολείο που έμεινε έως σήμερα, είναι ορατό από την πίσω πλευρά, δηλαδή από την οδό Κοζάνης. Στη φωτογραφία μας το πυροβολείο. Στον χάρτη, στη θέση 1 ο φούρνος και στη θέση 2 το πυροβολείο.






 


Το ρολόι της Έδεσσας και ο Μέγας Αλέξανδρος. Δύο φωτογραφίες του ίδιου τόπου με διαφορά 96 ετών. Η παλιά φωτογραφία του 1918 δείχνει το ρολόι και το "Χουνκιάρ τζαμί". Η έγχρωμη φωτογραφία μας, είναι πρόσφατη. Το τζαμί από το 1922 στέγασε τον κινηματογράφο και τα γραφεία του φιλοπροόδου Συλλόγου “Μέγας Αλέξανδρος”. Το ρολόι χτίσθηκε το 1900 από τον Κωνσταντίνο Ζήση και τα αδέλφια του. Σύμφωνα με τον συμμαθητή μου και απόγονό του, επίσης Κωνσταντίνο Ζήση (μας άφησε πρόσφατα πολύ νωρίς), οι ίδιοι μάστορες κατασκεύασαν και το ρολόι της Νάουσας.

















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε