Σελίδες

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Giorgos Dimitriadis‎ Edessa 16 Φεβρουαρίου · Σεργιάνι στην Έδεσσσα



Έκανα σεργιάνι χθες στη γενέθλια πόλη, την αγαπημένη μου Έδεσσα, εκεί κάπου μέσα στο γραφικό Βαρόσι. Θυμήθηκα το καλντερίμι της παλιάς γειτονιάς μου, εκεί κάπου στην οδό Μιαούλη και σκέφτηκα…

Οι πέτρες είχαν τα ίχνη μας. Γυαλισμένες από πατήματα χιλιάδες. Βαλμένες ακανόνιστα κι αρμονικά, με απαράφταστη τεχνική, συντόμευαν τις αποστάσεις, έσμιγαν τους ανθρώπους στις αποκαλυπτικές τους συναντήσεις. Στις όχθες φύτρωναν παπαρούνες, βιόλες και αγκάθια. Το νερό κυλούσε στα μεσοδιαστήματα και το τραγούδι του, (απαράφταστη συμφωνία φυσικών ήχων) γινόταν έμπνευση ατέλειωτη για μουσουργούς του ωραίου.
Κάθε που χειμώνιαζε, τα καλντερίμια πιάνανε κουβέντα στους διαβάτες, μίλαγαν με τα ζώα, τα πουλιά και τους ανέμους. Οι ιστορίες τους ατέλειωτες, στις στροφούλες, τα στενώματα και τους μαντρότοιχους. Και σαν έπιανε η Άνοιξη, φόρεναν ρούχα πλουμιστά, να συνοδεύουν τους πεζοπόρους με τις λαμπερές τους τίκλες και τα αποσκιαδερά ξαποστάματα. Κι ύστερα το καλοκαίρι, μύριζαν τα μόριά τους, κάθε διάστημα κι η δική του οσμή.
Απ' τα καλντερίμια αγναντεύαμε τον Λόγγο, απ' τα ξέφωτα διακρίναμε το καπνό απ' τους αναμμένους φούρνους του χωριού της λατρεμένης μάνας μου, εκεί κάπου στα Καισαριανά. Απ' τα καλντερίμια βλέπαμε τον ουρανό, σαν άρχιζαν τα σύννεφα να ποτίζουν με τις πρώτες στάλες τη γη κι από κει κάναμε υπολογισμούς για τις σοδειές των γονιών και των παππούδων μας. Τα παιδιά, οι παιδικοί μου φίλοι, σαν τελείωναν το σχολείο (2ο Δημοτικό), φτιάχναν μικρά καραβάνια με φωνές και κρυφτούλια στις στροφές. Στα καλντερίμια λέγαμε τα ανείπωτα μυστικά μας και κείνα μας άκουγαν και μας συμπονούσαν.
Τώρα οι πέτρες σκεπάστηκαν. Τα καλντερίμια έγιναν ευθείες, λεωφόροι ταχύτητας. Τώρα δεν περπατάμε στις φαγωμένες τίκλες. Οι ταχύτητες και οι χρόνοι, ίσιωσαν το παρελθόν αβασάνιστα, κι ότι απόμεινε από τα πέτρινα δρομάκια του χτες, όπως εδώ στο Βαρόσι, είναι για να φιλοξενεί ξεχασμένους εραστές_διαβάτες, στα χορταριασμένα καλντερίμια της σιωπής........

Κείμενο Φωτογραφίες Γιώργος Δημητριάδης 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε