Σελίδες

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Τι κρύβει η Άνω Εστία στον χώρο των Καραρρακτών;

 Άνω Εστία  το εργοστάσιο που παλαιότερα ήταν Κλωστήριο - Υφαντήριο,  όπου μετά από σχετική απόφαση το Υπουργείο Πολιτισμού (4η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων Θεσ/νίκης)  το χαρακτήρισε



 ως ιστορικό.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, αρχίζει να χρησιμοποιείται για πρώτη φορά συστηματικά το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στην Έδεσσα, οι άφθονες υδατοπτώσεις.
Στο «φρύδι» του βράχου κτίζονται εργοστάσια, τα οποία αξιοποιούν τη δωρεάν πηγή ενέργειας και φέρνουν οικονομική άνθηση. Πρώτο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας ήταν του Τσίτση (1895) και  ακολούθησε η Άνω και Κάτω Εστία αργότερα το Κανναβουργείο και το Σεφέκο.



Την επτάδα της περιόδου 1983 - 1986 κλείνουν δύο συγκροτήματα της Έδεσσας και ένα της γειτονικής Νάουσας. Στην Έδεσσα εντοπίζονται το κλωστοϋφαντουργείο «Άνω Εστία», συγκρότημα του 1926 που επλήγη μεταπολεμικά από πυρκαγιά, και το εριουργείο ΣΕΦΕ.ΚΟ., σύνολο του 1929-30, που υπήρξε το δεύτερο σημαντικότερο εργοστάσιο του είδους στα μεσοπολεμικά Βαλκάνια, με παύση λειτουργίας το 1985. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις αμφότερων, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, χαρακτηρίστηκαν το 1986 ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο».
Νεότερες πρωτοβουλίες χαρακτηρισμού καταγράφονται μόνον κατά τη δεκαετία του 2000 και αφού έχει προηγηθεί η ανανέωση της αρχαιολογικής νομοθεσίας μέσω του νόμου 3028/2002, που θεσπίζει τον χαρακτηρισμό των νεότερων ακινήτων ως «μνημείων» και μόνο. Στο πλαίσιο αυτό, ο συγκεκριμένος τίτλος αποδόθηκε καταρχήν το 2003 στα κελύφη του εδεσσαϊκού νηματουργείου «Κάτω Εστία», του εργοστασίου που κτίστηκε το 1907 ως πρωταρχική επιχειρηματική κίνηση των δημιουργών της ήδη χαρακτηρισμένης «Άνω Εστίας» και έπαψε να λειτουργεί το 1981.  
Πηγή  
 

Μέσα σε αυτό το κτίριο  βρίσκεται αυτό το κόσμημα (παρακάτω φωτογραφία) συνεδριακού χώρου που για άγνωστους λόγους  ......................




 έκλεισε ερμητικά με λαμαρίνες....................













Οι φωτογραφίες είναι από το 39ο Πανελλήνιο Παιδοδοντικό Συνέδριο που διοργανώθηκε με επιτυχία από 22 έως 24 Μαΐου 2009 στην πόλη της Έδεσσας στο συνεδριακό χώρο “Εστία”. 
Η διοργάνωση του Συνεδρίου έγινε με τη συνεργασία της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ν. Πέλλας.
 Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του συνεδρίου τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν την εκδήλωση ο κ. Κ. Ουλής, Αν. Καθηγητής Παιδοδοντίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας, η κ. Αικ. Φυσικούδη, Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Ν. Πέλλας και Επίτιμο Μέλος Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Ι. Σόντρας, ο Νομάρχης Ν. Πέλλας κ. Μ. Καραμάνης, ο Α. Κατσίκης, νεοεκλεγμένος Πρόεδρος  της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και ο τέως υπουργός κ. Γ. Πασχαλίδης.

 Επίσης με την παρουσία τους τίμησαν την παραπάνω εκδήλωση ο Βουλευτής Ν. Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης δια εκπροσώπου του, η βουλευτής Ν. Πέλλας κ. Θ. Τζάκρη, ο Αντιδήμαρχος Έδεσσας κ. Δ. Βάλτσης, ο Αντιδήμαρχος Έδεσσας κ. Α. Δήμτσης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Καταρρακτών κ Α. Δίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Έδεσσας κ. Ν. Τσακίρης, ο Δήμαρχος Αριδαίας κ. Π. Ζέρζης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας κ. Ι. Κετζιτζίδης, ο Πρόεδρος ΚΕΚΥΚαμΕΑ κ. Μ. Σδρέγας, ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου Ν. Κοζάνης κ. Ι. Μπογιατζίδης, ο Διευθυντής Υγειονομικής Υπηρεσίας Ν. Πέλλας και Νομίατρος κ. Δ. Κόντος, ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ν. Πέλλας κ.Δ.Κάλφας, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ν. Πέλλας κ.Α.Νουσηκύρου, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Α. Καλλιφατίδης, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Τ. Βίγλας, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης κ. Β. Καραγιαννίδης, ο Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Ν. Ημαθίας κ. Ι. Καραγιαννόπουλος, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ν. Κομοτηνής κ. Β. Τσανίδης, ο Πρόεδρος τοθ Οδοντιατρικού Συλλόγου Ν. Θεσσαλονίκης κ. Α. Δεβλιώτης, και ο Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Ν. Πιερίας κ Ε. Παντελίδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε