Σελίδες

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Στα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου στην Έδεσσα




Στα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου οι επισκέπτες της Έδεσσας την περιγράφουν ως μια πόλη της πολυχρωμίας, της πενίας και της προσφοράς. Η αγορά με τα ανοιχτά καταστήματα και τα καφενεία ανέδυε ακόμα τις μυρωδιές και τα χρώματα της Ανατολής. Αγόραζες από ξυλεία μέχρι πορφυρά υφάσματα σε μια ανταλλακτική εμπορική συναλλαγή με σύνηθες μέσον το αυγό. Τα λείψανα του αρχαίου τείχους αντιστήριζαν το μύθο των Αιγών και του θαμμένου βασιλιά. Έξω από την πόλη οι μελαψοί Σενεγαλέζοι και οι μη μάχιμοι Σέρβοι στρατιώτες ήταν 

 
στημένοι κατά μήκος της Εγνατίας Οδού φρουρώντας το οδικό δίκτυο. Και στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας μέσα στον κατάφυτο Λόγγο φιλοξενούνταν Σέρβοι πρόσφυγες. Μεγάλη η προσφορά της πόλης στην επιβίωση των γυναικόπαιδων της Σερβίας.
Στη φωτογραφία αναγνωρίζεται μία ομάδα αξιωματικών καθήμενη κάτω από ένα μεγάλο πλάτανο της Έδεσσας. Δεν ξαφνιάζει η θέση του. Συχνά απαντούσες καταμεσής του δρόμου δένδρα, κρήνες και γούρνες για το πότισμα των ζώων. Η φωτογραφία χρονολογείται το Μάρτιο του 1917. Ανάμεσα στις μορφές διακρίνονται δύο γυναίκες που φορούν τη χαρακτηριστική στολή του Scottish Women’s Hospital. Είναι άραγε η Dr. Agnes Bennett ή η Dr. Anna Muncaster, οι χειρουργοί του Οστρόβου και εθελόντριες του πολέμου; Το καπέλο αποκρύπτει τα πρόσωπα. Σε κάθε περίπτωση όμως αποτυπώνει μια ενδιαφέρουσα αντίθεση με τις μαυροφορημένες γυναίκες των Βοδενών που βαδίζουν υπό μορφή πομπής στο μεγάλο δρόμο … (Τριανταφυλλίδου, Μ.,2012, "Οι επισκέπτες της Έδεσσας", Εδεσσαϊκή, 24 Μαρτίου, σελ.14.)


Κωνσταντίνος Κιουρτσής

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Κιουρτσή

    Στην πολύ ωραία φωτογραφία σας αναρωτίεστε αν εικονίζονται οι εθελόντριες γιατροί Dr Benett και Dr Muncaster του Scottish Women's Hospital (SWH) Οστρόβου. Η Dr Muncaster σίγουρα δεν είναι αφού από τις αρχές Φεβρουαρίου είχε πάει στον προωθημένο σταθμό Πρώτων Βοηθειών του SWH (Dressing Station) στο Dobroveni της τότε Σερβίας πιό κοντά στο (μετακινούμενο βορείως) μέτωπο. Πιθανότατα η φωτογραφία να τραβήχτηκε στις 14 Μαρτίου 1917 (νέο ημερολόγιο) και να εικονίζονται οι νεαρές εθελόντριες Ishobel Ross και Bruce Adams του SWH. Τότε είχαν την ημερίσια άδεια για τον μήνα Μάρτιο (είχαν μια μέρα άδεια για κάθε μήνα) και κατέβηκαν για βόλτα και ψώνια στην Εδεσσα. Η Ishobel Ross αναφέρει χαρακτηριστικά στο ημερολόγιο της οτι στην Εδεσσα αγόρασαν κέϊκ και δώρα για μια γιορτή που θα κάνανε στο νοσοκομείο εκστρατείας τις επόμενες μέρες πάνω στην Αρνισσα. Στην φωτογραφία πρέπει επίσης να εικονίζεται και ο λοχαγός του Σερβικού πυροβολικού Matitch με τον οποίο φάγανε το μεσημέρι και με τον οποιο κάνανε βόλτα το απόγευμα στις γειτονιές της Εδεσσας. Αναφέρει μάλιστα οτι το απόγευμα κατά την διάρκεια της βόλτας είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί και ένα χαρέμι ενός Τούρκου Εδεσσαίου που είχε επτά γυναίκες!

    Η Ishobel Ross ξανακατέβηκε και στις επόμενες αδειες της, στις 11 Απριλίου και 21 Μαΐου, στην “τόσο γραφική Εδεσσα με τα μικρά ποτάμια που την διασχίζουν και τους καταρράκτες”.


    Νικηφόρος Σιβένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε