Σελίδες

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Για μια παλαιότερη ανάρτηση στα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου στην Έδεσσα







Για μια παλαιότερη ανάρτηση Στα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου στην Έδεσσα  http://edessaioi.blogspot.gr/2014/06/blog-post_7.html?showComment=1408479499383#c716958991513861937 ένα συμπληρωματικό σχόλιο του κ. Νικηφόρου Σιβένα

Στην πολύ ωραία φωτογραφία σας αναρωτιέστε αν εικονίζονται οι εθελόντριες γιατροί Dr Benett και Dr Muncaster του Scottish Women's Hospital (SWH) Οστρόβου. Η Dr Muncaster σίγουρα δεν είναι αφού από τις αρχές Φεβρουαρίου είχε πάει στον προωθημένο σταθμό Πρώτων Βοηθειών του SWH (Dressing Station) στο Dobroveni της τότε Σερβίας πιό κοντά στο (μετακινούμενο βορείως) μέτωπο. Πιθανότατα η φωτογραφία να τραβήχτηκε στις 14 Μαρτίου 1917 (νέο ημερολόγιο) και να εικονίζονται οι νεαρές εθελόντριες Ishobel Ross και Bruce Adams του SWH. Τότε είχαν την ημερήσια άδεια για τον μήνα Μάρτιο (είχαν μια μέρα άδεια για κάθε μήνα) και κατέβηκαν για βόλτα και ψώνια στην Εδεσσα. Η Ishobel Ross αναφέρει χαρακτηριστικά στο ημερολόγιο της οτι στην Εδεσσα αγόρασαν κέϊκ και δώρα για μια γιορτή που θα κάνανε στο νοσοκομείο εκστρατείας τις επόμενες μέρες πάνω στην Αρνισσα. Στην φωτογραφία πρέπει επίσης να εικονίζεται και ο λοχαγός του Σερβικού πυροβολικού Matitch με τον οποίο φάγανε το μεσημέρι και με τον οποιο κάνανε βόλτα το απόγευμα στις γειτονιές της Εδεσσας. Αναφέρει μάλιστα οτι το απόγευμα κατά την διάρκεια της βόλτας είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί και ένα χαρέμι ενός Τούρκου Εδεσσαίου που είχε επτά γυναίκες!

Η Ishobel Ross ξανακατέβηκε και στις επόμενες αδειες της, στις 11 Απριλίου και 21 Μαΐου, στην “τόσο γραφική Εδεσσα με τα μικρά ποτάμια που την διασχίζουν και τους καταρράκτες”.


Νικηφόρος Σιβένας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε